Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

tips dua posen

Berapa Kerap Korang Sepatutnya Kena Basuh Baju & Berapa Kali Boleh Ulang Pakai?

Nampak bersih, bau pun wangi je tetapi hakikatnya ewwww.

Kredit gambar utama: Shutterstock

 

Ada orang memang suka pakai baju berulang kali, terutamanya seluar jeans, baju tidur dan jaket. Risau jika dibasuh kerap akan membuatkannya lusuh dan mudah koyak.

 

Pernah tak korang terfikir, bilakah waktu terbaik untuk mengganti cadar dan sarung bantal? Dua minggu sekali? Sebulan sekali? Dua bulan sekali?... Atau tukar setelah cadar berbau? Nak tau waktu terbaik, korang kena check out artikel ni.

 

#1 Cadar dan sarung bantal

 

Sebaiknya diganti dan dibasuh setiap dua minggu. Yang kuat berpeluh tu, kenalah ganti cadar dan sarung bantal lebih kerap.

 

#2 Baju tidur

 

Walaupun tidak berpeluh tetapi sebaiknya dibasuh selepas 3 atau 4 kali penggunaan.

 

#3 Stoking

 

Stoking perlu dibasuh setiap kali selepas guna. Takdelah gatal-gatal kaki tu.

 

#4 Jeans

 

Ada yang pakai jeans berulang kali? Ada yang basuh jeans 6 bulan sekali! Alasannya takut rosak. Sebenarnya waktu terbaik untuk basuh jeans selepas 3 kali penggunaan terutamanya kalau korang mudah berpeluh.

 

#5 Baju putih/sutera

 

 

Ada yang suka pakai baju putih atau baju berasaskan sutera? Baju jenis ni perlu dibasuh setiap kali selepas penggunaan, barulah warnanya tak pudar. Jangan tunggu sampai dah kotor dan dibasahi peluh baru nak basuh. Sutera misalnya menyerap peluh seperti span dan perlu dibasuh dengan kerap.

 

#5 Tuala

 

 

Berapa kerap korang ganti tuala? Sebaiknya tuala diganti setiap dua atau tiga kali penggunaan, atau sekurang-kurangnya seminggu dua kali bagi mengelakkan pembiakan bakteria di tuala. Tuala yang terkena cecair badan seperti peluh dan darah perlu dicuci selepas setiap kali selepas dipakai. Barulah mudah kotoran ditanggalkan.

 

 

 

Ha! Korang yang gemar pakai baju yang belum dibasuh berulang kali tu, kenalah tukar kepada cara yang lebih bersih. Pakaian bersih, kita pun selesa. Korang boleh gunakan sabun pencuci TOP Micro-Clean Tech, sabun pencuci nombor 1 di Malaysia yang menjadikan pakaian korang benar-benar bersih dengan cucian mikro.    

 

TOP Micro-Clean Tech dengan teknologi anti sebum yang mampu menarik keluar peluh dan sebum serta molekul-molekul lain yang terperangkap di dalam teras fabrik. 

 

berapa kerap korang sepatutnya kena basuh baju & berapa kali boleh ulang pakai?

 

Pilih je varian mana yang berkenan di hati. Ada yang suka cecair Stain Buster, Brilliant Clean, Blooming Pleasures, Odour Buster, Colour Protect untuk mesin basuh muatan atas dan varian Smart Clean untuk mesin basuh muatan depan, ada juga yang lebih prefer serbuk pencuci Super White, Super Colour, Super Hygienic dan Blooming Freshness untuk mesin basuh muatan atas serta Super Low Suds untuk mesin basuh muatan depan.

 

TOP Micro-Clean Tech dengan teknologi Anti Sebum ni mudah didapati di seluruh negara. TOP, Belum Bersih Sehingga Mikro Bersih. Alamilah teknologi TOP Micro Clean Tech hari ini!

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

{{related.name}}

{{related.name}}